cartel de EQUALITY

Hola!

Tant si ets empresari i administrador de la teva pròpia Societat, com si ets treballador d’una empresa mitjana o gran, segurament no siguis aliè a les nombroses notícies que hi ha vinculades a l’aparició de normes que obliguen l’empresa a tenir obligacions diferents per evitar sancions i complir amb els nous estàndards en material laboral: per exemple, l’any 2016 hi va haver una modificació al Codi Penal espanyol que feia referència a la necessitat de les empreses d’incorporar programes de compliment (compliance) per tal d’evitar conductes que després poguessin generar qualsevol tipus de responsabilitat penal a l’empresa si qualsevol treballador o directiu realitzava conductes retrets en el marc penal.

Tot i això, avui parlarem d’un altre dels protocols que han sorgit des de l’entrada en vigor del Reial Decret 901/2020, de 13 d’octubre, i en què els Gestors Administratius podem treballar de manera intensa per la nostra formació i competències tècniques: els plans d’igualtat.

Què és un pla d’igualtat?

Segurament hauràs escoltat en més d’una ocasió parlar sobre aquest concepte, però, exactament què són els plans d’igualtat?

Doncs bé, els plans digualtat, tècnicament denominats Plans digualtat efectiva de Dones i Homes. són programes tenen “per objecte el desenvolupament reglamentari dels plans d’igualtat, així com el seu diagnòstic, incloses les obligacions de registre, dipòsit i accés […] per preservar la igualtat efectiva de dones i homes”

El Reial Decret desenvolupa el procediment de negociació dels plans d’igualtat, posant èmfasi en el desenvolupament dels diagnòstics. Per a cada diagnòstic, cal tenir informació sobre:

  1. Procés de selecció i contractació.
  2. Classificació professional.
  3. Formació.
  4. Promoció professional.
  5. Condicions de treball. Això inclou l’auditoria salarial entre dones i homes de conformitat amb allò que estableix el Reial decret 902/2020, de 13 d’octubre, d’igualtat retributiva entre dones i homes.
  6. Exercici coresponsable dels drets de la vida personal, familiar i laboral.
  7. Infrarrepresentació femenina.
  8. Retribucions.
  9. Prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe.

Si bé aquest servei està enfocat per a grans empreses en un inici, els darrers anys s’ha anat reduint el nombre de treballadors que necessiten per obligació legal de disposar d’un pla d’igualtat a la seva empresa a raó del que s’indica al Rd .

Concretament, a partir del mes de març passat, el pla d’igualtat és obligatori per a empreses de més de 100 treballadors en plantilla, nombre que es redueix fins als 50 treballadors al març de 2022.

Per aquest motiu, si tens dubtes sobre si la teva empresa ha d’incorporar o no un pla d’igualtat és important que revisis la publicació del BOE per conèixer els detalls a tenir en compte de cara a la confecció del pla d’igualtat. Si teniu dubtes sobre l’encaix normatiu del pla d’igualtat a la vostra empresa és important que acudiu al vostre Gestor Administratiu de proximitat (o un advocat) que us assessori degudament sobre aquest camp.

logo gestoria evalua

VALLIRANA

Financiado por la Unión Europea – NextGenerationEU. Sin embargo, los puntos de vista y las opiniones expresadas son únicamente los del autor o autores y no reflejan necesariamente los de la Unión Europea o la Comisión Europea. Ni la Unión Europea ni la Comisión Europea pueden ser consideradas responsables de las mismas.

logo financiado por la unión europea
logo plan de resistencia, transformación y resiliencia

© gestoria evalua. todos los derechos reservados. DISEÑADO POR CABRA.DESIGN